Продават “Белене” като цял проект, очакват 1,5 млрд. лв.

14.7.2016 г. 10:10

Новата идея за втората атомна описа подробно шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев

Сделката поема Агенцията за приватизация.

Вторият вариант е да се продадат реакторите в Иран или Индия. Третият вариант е само теоретичен - прибират блоковете на склад

1,5 млрд. лв. биха се взели от приватизацията на целия проект “Белене”, ако изчисленията на председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев се осъществят.

В сряда той лансира идеята

да се продадат

не само реакторите,

но проектът

като цяло

Депутатът напомни, че тази идея преди дни я обяви като един от трите варианта за реакторите премиерът Бойко Борисов. Другите два варианта са да се търси продавач в трета страна със съгласието на руснаците - възможно е това да е Иран или Индия. Третият е Народното събрание да гласува да се тегли заем, да се платят реакторите и да ги приберем на склад. Трети вариант всъщност няма, трябва да си върнем парите, каза Добрев.

Той развива схемата, че АЕЦ “Белене” може да се отдели като дъщерно дружество на НЕК и в него да се приберат както активите, така и пасивите на проекта. След това тази компания да се обяви за приватизация, но не от БЕХ или НЕК, защото щяло да стане като с “Южен поток”.

“Дава се на

Агенцията за

приватизация,

която да го

приватизира

на 100%

,тя има процедури, правила. В надзорния ѝ съвет са представители на политически партии, така че няма скрито-покрито”, заяви той.

Според Добрев един път ще могат да се възвърнат разходите на НЕК, които са 1,5 млрд. лв. И втори път - купувачът да поеме разходите по решението на арбитража. Тоест - да плати 550 млн. евро за двата реактора, които са изработени, както и натрупаните лихви. Така бъдещият собственик получава реакторите, площадката, проекта, лицензите, разрешенията, дори блоковете, в които да живеят работниците.

Бъдещото изграждане на втората атомна централа би било изцяло частен проект.

Държавата няма

да поема гаранции,

няма да има дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията. Нали от БСП казват, че това е най-печелившият проект. Тогава би трябвало да има опашка от кандидати, каза Добрев.

При продажбата само на реакторите в Иран или където и да е другаде по света ще бъдат икономисани парите, които са “фактурирани” от арбитража. Това заяви преди ден в Иран и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, но няма да бъдат възстановени похарчените от НЕК средства за “Белене”.

Всички разходи, които националната компания е направила, ще бъдат отписани.

При успешна приватизация на “Белене” НЕК ще намали задълженията си към доставчици, банки, БЕХ почти наполовина. Не на последно място, след като държавата не носи риска, това е инвестиция, развива идеята си Добрев.


в. "24 часа"